torsdag 18. november 2010
fredag 20. august 2010
René Descartes
René Descartes ble født i 1596. I ung alder ble han sendt på en av verdens beste skoler på den tiden, nemlig La Flèche. Her studerte han matematikk, filosofi og logikk. Etter årene i skolen gjorde han ferdig utdannelsen sin i militæret, der han reiste rundt i hele Europa og lærte mye om mangfoldet i verden.
Han utga flere filosofiske verk, blant annet ”Om metoden”, og ”Meditasjoner”. Her ytret han sine egne og nye filosofiske tanker.
Mot slutten av sitt flyttet han til Stockholm og ble dronning Christina sin filosofiske lærer. René døde i Sverige i 1650 av lungebetennelse. Han ble altså bare 54 år.
René Descartes står bak et av de mest kjente filosofiske utrykk: ”Cogito, ergo sum” ”Jeg tenker altså er jeg”
Dette er et av de mest grunnlegende utsagnene om menneskets eksistens.
Descartes var også et matematisk geni. Han fant blant annet opp å bruke algebra i geometrien
torsdag 6. mai 2010
NORSK FRAMFØRING
torsdag 29. april 2010
BLOGGER
BLOGGPRINSESSENE KOMMER
Bloggprinsessene kommer handler om Kristin Engh Førde som driver å forsker på fenomenet blogg. Blogg har tatt over for den gamle dagboken. Det er absolutt flest kvinner som skriver blogg, men det er også noen menn. Menn er mest opptatt av å skrive om politikk og samfunnsaktuelle ting, mens kvinnene er mest opptatt av det overfladiske som klær, mote, utseende, festing, og om å snakke om livene sine.
Førde skriver om to svenske blogger, som er de mest populære bloggene i Sverige. Kissie.se er en blogg om en ung jente som forteller om festing, forhold og klær. Hun er opptatt av utseende sitt og har tatt flere kjønnhetsoperasjoner.
Blondinebella er en annen rosablogg som tar opp de samme temaene som Kissie, men gjerne enda drøyere og mer overfladisk.
Disse bloggerne lever bare av å skrive blogger. Og mange kritiserer slike blogger og mener de er overfladiske og er dårlige forbilder for unge jenter, og det kan de ha rett i.
Blogginnlegg
Blogginnlegg bler sprett på nettet via andre sosiale medium. Facebook og Twitter er nokon eksemplar på dette. Om nokon likar et blogginnlegg legg han det ut på Facebook og slik fortset det.
Det mest definerte med Web 2.0 er potensiale for ein dialog. Når ein skriv ein blogg så er det ikkje sån at ein limar opp ein plakat, men det er muleg å diskutera rundt det.
Bloggarar har stor politisk makt. I 2008 la stortinget fram ei ny blasfemilov. Media gjorde ingenting. Men temaet blei heftig diskutert på bloggar. Tilslutt fekk media nyss om dette, og då blei den nye lova lagt død.
søndag 25. april 2010
sms-språket
3 av mine meldinger:
eg tar bussen te dg nå hvis d e greit :P
kossen komme du deg ud
kan du ikje komma på skolen så øve me litt itte timen
Disse 3 meldingen viser hvor stor forskjell det er på norsk bokmål, og det muntlige sms-språket. Når jeg skriver en sms så skriver jeg på dialekt:
eg isteden for jeg, kossen i stedet for hvordan, ud i stedet for ut, osv.
I tillegg til å skrive med dialekt så forkortes også språket ned til minst mulig tekst. Ofte med å kvitte seg med unødvendige vokaler:
t i stedet for til, dg i stedet for deg, d i stedet for det, osv.
Og det stopper ikke bare der. Tegnsetting og stor bokstav er helt fraværende i slike meldinger, det har ingen funksjon for forståelsen og er bare mer jobb.
Det er også vanlig å bruke diverse tegn for å lage forskjellige smilefjes. Dette brukes for å vise sinnsstemningen til forfatteren, som er veldig lett å misstolkes på slike meldinger.
3 av mine meldinger, hvordan de skal skrives:
Jeg tar bussen til deg nå, hvis det er greit?
Hvordan kommer du deg ut?
Kan du ikke komme til skolen, så øver vi litt etter timen.tirsdag 2. mars 2010
TYPISK NORSK
Jeg har vært i Etiopia og der skjønte de ikke fenomenet, å gå tur. Å spasere bare for å spasere uten andre mål eller hensikter. Det skjønte de ikke poenget med, hvis de hadde tid til overs så prøvde de å la være å gå for mye.
Alle land har særegne retter. I Norge så har vi blant annet kjøttkaker, komler, pinnekjøtt, og ikke minst fisk. Det er ikke mange nordmenn som får vann i munnen når de hører ordet snegle. Selv om det er en delikatesse i enkelte land som Frankrike. På den andre siden så er det ikke så mange franskmenn som får vann i munnen når de hører hva smalahove er for noe, ikke så mange nordmenn heller foresteten;)
Den norske nasjonaldrakt er bunad. Det er en del som synes den er en smule spesiell, men den er vell ikke være en når voksne menn går rundt i kjørt. Som er tilfelle i Skottland.