tirsdag 20. oktober 2009

LANGHELG I LONDON



Klokka var ni på morgenen, og jeg stod i kø. Kan du tenke deg noe verre å gjøre i en ferie. Jeg stod og holdt et godt tak i buksa mi med den ene hånda, i den andre hadde jeg beltet mitt og skulle til å legge det i en kasse. Jeg var nemlig på sikkerhetskontrollen på Sola, jeg og min familie skulle reise til London. Det var en torsdag i juni og vi skulle være i over helga.

Jeg kom meg gjennom kontrollen , etter en litt flau kroppsvisitasjon. Flyreisen var selvfølgelig en utrolig ukomfortabel opplevelse for personer som meg som rager 190 centimeter over bakken. Men jeg kom meg gjennom det også.

Det var Torsdags morgen vi skulle på sightseeing i London. Jeg gledet meg moderat, jeg lurte fortsatt på hvordan vi kunne reise til fotballens hjemland utenfor sesongen. Det var morsomt å se de store, kjente severdighetene i London, de du bare har sett på tv og postkort. Big Ben, London Eye, Tower off London, Buckingham Palace og Trafalgar Square, vi så alt. Etter en lang og hard dag i London sovnet vi fort på hotellet.

Fredag morgen og sola skinte, bena var fortsatt stive etter de uttalige nedlagte kilometerne fra gårsdagen. Den kvinnelige parten av familien hadde tvunget gjennom en shoppedag i programmet. Jeg forberedte meg på en veldig lang dag. 

Oxford street er en uendelig lang gate, med uendelig mange butikker. Og jeg ble selvfølgelig tvunget inn i minst to tredjedeler av dem. Jeg trodde det aldri skulle ende.  Men jeg må nok innrømme at jeg benyttet anledningen til å kjøpe noen få plagg til meg selv. 

Dagen gikk og det ble kveld, vi satt på hotellet i bydelen Highbury. Jeg og min far tenkte at vi ikke kunne være så langt ifra hjemmebanen til Arsenal, så vi tenke vi kunne gå en tur og se etter den. Etter noen minutters gange mellom klassiske engelske murhus, spratt plutselig en svær stadion opp foran oss. Arsenal som er så sjeleløse at de har solgt

stadionnavnet sitt til noen arabere. Så på den ene veggen på stadionet stod det ”the Emirates stadium”. Etter en runde rundt stadion før vi fant veien tilbake til hotellet.

Lørdag morgen kom, og til tross for advarende ord fra en innfødt (som mente det var bortkastete penger) var vi på vei til Madame Tussauds. Det var en så som så opplevelse. Det var litt interessant å se de kjente personene, men de var jo tross alt i voks. Etter å ha kavet oss ut av folkehavet bestemte vi oss for å skilles, damene hadde utrolig nok ikke gått lei av shopping etter en hel dag i forveien, så de ville handle litt til. Jeg og pappa orket ikke tanken på det, så vi bestemte oss for å besøke sagnomsuste Wembley stadion. Etter en tjue minutter med undergrunn nordover, hoppet vi av på Wembley stasjon. Allerede på vei bort ante vi at noe var på ferde. Det satt rekke på rekke med småjenter over alt rundt det legendariske stadionet. Min dårlige følelse kom til virkelighet, når den ene vakten fortalte at det ikke var noen guida turer i dag, grunnet at et ukjent boyband skulle spille. Er det mulig tenkte vi, og tok undergrunnen inn til sentrum igjen. Etter en bedre middag på en restaurant.

Neste dag var det tid for avreise hjem til Stavanger. Det hadde vært en optimal tur til London, md tanke på at det var utenfor fotballsesongen. ;)                 

søndag 11. oktober 2009

Håvamål i dag

Håvamål er eit dikt som vart skreve ned på 1200-tallet. Håvamål blei skreve på Island av Snorre Sturlason. Håvamål betyr ”den høges tale”, i denne samanhengen er det ein tale frå guden Odin. Håvamål handlar om visdomsord og gode råd til menneske i det vanlege livet.

Håvamål er for det meste gått litt ut på dato. På 900 år har samfunne vårt utvikla seg mykje. Blant anna dei delane om krig og bruk av sverd er ikkje så utruleg relevante nå. Til tross for dette finnas det mange kloke råd som gjelder den dag i dag.
”Har du ein venn og trur vel om han, så gjest han ofte, for kratt gror til og gras blir høgt på vegen som ingen går”
Denne linja er tidlaus, den seier at man må pleie forholda til gode vennar for dei er gode å ha. Om man har gode vennar, men ikkje besøkar dei, forsvinn dei fort. Eit anna eksempel er:
”Fe døyr, frendar døyr, ein sjølv også. Men godt, fortent ettermæle varer ved.”
Den verselinja gjeld og i dag. Har man gjort noe stort vil namnet vere hugsa lenge etter at man døyr.

Eit eksempel på ei linje som ikkje gjeld i dag er: "Bruk auga vel før du går inn i kott og krok, det er uvisst å vite kor uvenner sit framfor fot.

Sjøl om me kan ha uvenner i dag, er det lita sjangse på at dei vil drepa deg.

Å jobba med Middelalderen med hjelp av wikien var ein grei måte å jobba med stoffet. Det som var bra med det er at alle kan sjå på kva me har laga, at det er ein  side som kan kommes inn på frå fleire datamaskiner. Det var også spennande å bruke nye hjelpemiddel, som tidslinja. Men eg syns det ikkje egna seg så bra å framføre ifrå den Wikien. Då ville eg heller brukt Powerpoint.

torsdag 3. september 2009

KORLEIS EG LÆRER BEST NYNORSK

Den beste måten eg lærer nynorsk på er å lese nynorske tekstar. Det kan vera alle slags type tekstar. Alt frå avisar til bøker, det viktigaste er at eg lese nynorsk språk. Det kan vere ein fordel å lese tekstar som gjør at du ikkje sovnar. Ein annan måte er å sjå på grammatikken. Nynorsk er ikkje eit språk du får veldig mykje av i kvardag slik som engelsk og bokmål. Me får nynorsk inn i nokon medium, men ikkje så mykje. Derfor må det ein del pugging te for at me kan læra det. Det er også viktig å repetere ting du trur du kan. Eg kan anbefale dette til alle som skal læra seg nynorsk eller øve til ei prøve.

Uansett kor flink du er i nynorsk må du hugse å ha med ordbok på prøvar.

fredag 21. august 2009

KILDEKRITIKK

KILDEKRITIKK

Hvis du skal skrive en tekst er selvfølgelig kildekritikk veldig viktig. I de fleste tekster man skriver trenger man kilder der man henter stoff og ideer fra. Da er det jo selvfølgelig viktig at man kan stole på disse kildene.

Man kan hente stoff fra forskjellige steder, de mest brukte er bøker og internett. Hvis man finner stoff fra bøker kan man være ganske sikre på at de kildene er trygge, men det er viktig å se om det som står er objektivt, og ikke ser på en sak bare fra en side.

Hvis man henter stoff fra internett derimot må man være forsiktige med hva man siterer. For på internett kan alle skrive hva de vill. Derfor  må man være kritiske til alt man leser på internett. Det er viktig å se om tekstene er objektive, seriøse, og i det hele tatt korrekte.

På grunn av disse grunnene anbefales det å bruke bøker hvis man er usikre. Men internett er ofte det letteste, og man kan også finne mye bra stoff der.

fredag 22. mai 2009

ANALYSE AV FORMSPRÅK OG VIRKEMIDLER

I ”The Electra Saga” er det brukt normalperspektiv og fugleperspektiv. Det brukes totalbilde og nærbilde. I ”Flash Gordon” brukes det også normalperspektiv og fugleperspektiv. Og det brukes totalbilde, halvnærbilde og nærbilde.

I ”The Electra Saga” brukes det vanlige snakkebobler, og store smell bobler, mens i ”Flash Gordon” brukes det ikke bobler i det hele tatt.

I ”The Electra saga” er det både brede bilder, og normale ruter, og rutene forandrer størrelse, mens i ”Flash Gordon” er alle bildene like store.

Hovedpersonen i ”The Electra Saga” er alltid plassert i midten av bildet, og gjerne i lenger vekke i dybden. I ”Flash Gordon” dekker personene store deler av rutene, det er de handlingen dreier seg om.

Den største forskjellen mellom serien fra 1938 og den fra 1982 er at serien fra 1938 følger et jevnt mønster og en lov. Rutene er like store og det er 3 ruter på hver linje, og snakkingen foregår i en type ”boble”. I serien fra 1982 handler det ikke så mye om å følge et mønster, men mer om å tegne rutene etter hvordan det passer best, og hvordan det blir mest mulig spennende. 

 

”The Electra Saga”

Bildet viser en dame i blå frakk med rød hatt som plutselig kaster 4 ninja-stjerner inn i ett forheng. I bakgrunnen er det en forfjamset butikksjef, som stirrer vantro på det som skjer. Damen står lenger bak i bilde, og det er en tydelig dybdeforskjell i bildet. Der ninja-stjernene treffer forhenget kommer det en lydpaff. Damen står sentralt i bilde og flere linjer skyter ut fra henne, som fører til å forsterke følelsen av at hun er midtpunktet.

”Flash Gordon”

Bildet viser en mann i nærblide, som peker en pistol rett inn i leseren. Det kommer et ly ut av revolveren som viser at han har fyrt den av. Mannen har på seg en oransje skjorte og en harry rød hjelm. Mannen har et oppslukt uttrykk i ansiktet, som om han er like ved å oppnå et mål. Det er tekst i milde under denne mannen, men det er ikke i en tradisjonell boble. Det er en tydelig kontrast mellom lyset fra pistolen i forgrunnen og den mørke bakgrunnen. Det skyter ut streker fra pistolmunningen. 

tirsdag 5. mai 2009

English class, May 5th.

What I have learned this class!

I have learned about how important it is to vary the use of words, and how to build up sentences in texts.
I have learned a knew word: crossroads: vei-kryss.
I have learned a lot about concords, and when to use "s" in the end of a word

OJ

søndag 8. mars 2009

TASK 4 PAGE 209

Life on other planets

The planet Earth is the third planet from the sun. Earth has the perfect position for being a planet with life on it. If it had been closer to the sun, it would be to hot for life. If it had been further away from the sun, it would have been to could for life.
This shows that it is fine line between life, and not life. It shows that it requires small details to create life.
With these facts, it is hard to imagine that it can be life on other planets. Imagine the chances there is for two planets to have exactly the conditions required, when the chances of one planet having it, is so small.
The only thing that establish the theory of life in space, is that space is so unbelievable huge. Scientists believe that there are 93 billions light-years from one side of the universe to the other. The odds of life on an other planet grow quite a bit, when you see how large it is.
So maybe some place out there, there are creatures thinking about however there is life somewhere else.
To be honest I don’t care much if we are alone or not, if they just live us alone. I think we rather should be using money and recourses in fighting poorness, and the climate changes, than using it to search for life in the universe.

By Ole Jakob

mandag 19. januar 2009

PERSONSKILDRING BYTERMINALEN!

Cecilie:
-narkotika
-problem
-byterminalen
-kaffe
-rufsete klær og hår
-far
-overdose
-sykebil

Morten:
-ensom rytter
-motorsykkel
-svart jakke
-ex til Cecilie
-syns Cecilie har gått feil vei.
-kjører avsted

Welat:
-innvandrer
-kommer fra krig
-alt mulig mann
-bryr seg om andre
-blir sammen med kiosk damen
-blir banket av ungdommene
-traumer fra krigen
-han har skjegg

tirsdag 6. januar 2009

BYTERMINALEN

Scene1: Hvorfor skjer handlingen i en byterminal?

Scene2: Welat liker å kjøpe mat i kiosken, ikke lage selv.

Scene3: Liv venter på en som skal komme fra Bergen.

Scene4: Gro og Andreas er søsken som ofte krangler.

Scene5: De som jobbe i byterminalen trives der.

Scene6: Cecilie og Morten er to ungdommer som ikke ser så mye håp i livet.

Scene7: Det er tydelig at det pleier å henge en gjeng med ungdommer på byterminalen. 

Scene8: Faren til Cecilie vil ha henne med hjem.

Scene9: Andreas vet når han skal slå til.

Scene10: Man må bli ganske lei av å sitte på den bussen.

Scene11: Hva slags navn er Gretelill?

Scene12: Welat blir banket av de fulle ungdommene.

Scene13: Welat flyktet fra vold til vold.

Scene14: Det finnes også narkomane på byterminalen.

Scene15: Jeg har ikke helt fått med meg poenget i dette stykket!